U bent allergisch voor formaldehyde en / of voor conserveermiddelen die formaldehyde afgeven. Deze laatste groep middelen heet ook wel formaldehyde releasers. Wat nu?
Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor:
Formaldehyde
Formaldehyde afgevende conserveermiddelen (formaldehyde releasers).
Als u in contact komt met formaldehyde dan kunt u eczeem krijgen of uw eczeem kan erger worden. Het is dus belangrijk dat u zo min mogelijk in contact komt met formaldehyde. Iedereen die allergisch is voor formaldehyde moet ook formaldehyde afgevende conserveermiddelen vermijden. Sommige mensen zijn allergisch voor een formaldehyde afgevend conserveermiddel zonder te reageren op formaldehyde zelf.
In welke producten komen formaldehyde en formaldehyde afgevende conserveermiddelen voor?
Formaldehyde is een stof die wordt gebruikt als conserverings- of ontsmettingsmiddel, en als toevoeging aan lijmen en sommige plastics. Formaldehyde heeft een sterke geur die de huid en slijmvliezen kan prikkelen. Formaldehyde zit in:
- Huishoudelijke schoonmaak- en reinigingsmiddelen, ook wel in vaatwasreinigers
- Conserveringsmiddel van huidverzorgende producten en shampoos
- Ontsmettingsmiddel (in ziekenhuizen, zwembaden en laboratoria)
- Conserveringsmiddel voor menselijk weefsel (in ziekenhuizen)
- Sommige kunstharsen (phenol- en ureumharsen)
- Sommige lijmen
- In sommige verven
- Metaalbewerkingsvloeistoffen
- Anti-kreukmiddelen voor textiel.
FORMALDEHYDE RELEASERS ZIJN CONSERVERINGSMIDDELEN DIE FORMALDEHYDE AFGEVEN.
Formaldehyde afgevende conserveermiddelen zitten in:
- Huidverzorgende producten en cosmetica
- Sommige medicinale zalven en crèmes
Kunt u door uw werk in contact komen met formaldehyde?
In verschillende bedrijfstakken kunt u met formaldehyde in aanraking komen:
- Schoonmaakwerk (ook huishoudelijk)
- Werkzaamheden in een pathologisch laboratorium
- Doktersassistente of verpleegkundige (bij het gebruik van fixatiemateriaal voor menselijk weefsel)
- In de verf- en rubberindustrie
- In de bont-, textiel- en leerindustrie
- In de agrarische sector (toepassing van formaldehyde in pesticiden en zaadontsmettingsmiddelen)
- In beroepen waarbij phenol en ureum formaldehydeharsen gemaakt of verwerkt worden.
Welke klachten geeft formaldehyde en hoe ziet allergisch contacteczeem door formaldehyde / formaldehyde afgevende conserveermiddelen eruit?
- Als uw huid in contact komt met formaldehyde / formaldehyde afgevende conserveermiddelen, dan krijgt u op deze plaatsen rode plekken die jeuken. Soms zijn er ook blaasjes of bultjes te zien. Vaak komen er op de eczeemplekken na enige tijd schilfers. Vooral bij de ogen kan de huid soms erg dik worden
- Eczeem door huidverzorgende producten of cosmetica waarin formaldehyde / formaldehyde afgevende conserveermiddelen zitten, zit vaak in het gezicht, op de oogleden, in de hals en op de romp
- Het eczeem door contact met formaldehyde tijdens het werk zit vooral aan de handen en soms aan de onderarmen. Formaldehyde kan ook verdampen. Dan ontstaan er huidafwijkingen op huidgebieden die niet door kleding bedekt zijn
- Bij een allergie voor formaldehyde in anti-kreukmiddelen (dit zijn middelen die ervoor zorgen dat textiel niet kreukt), zit de huiduitslag in de oksels, de ellebogen en aan de bovenbenen.
Wat kunt u doen om contact met formaldehyde te vermijden?
- Als u allergisch bent voor formaldehyde, dan moet u huidcontact met formaldehyde / formaldehyde afgevende conserveermiddelen vermijden
- Lees zorgvuldig op de verpakking van huidverzorgende producten en cosmetica welke stoffen er in zitten, en vermijd die producten waar formaldehyde / formaldehyde afgevende conserveermiddelen in zitten. Formaldehyde komt ook voor in ‘appreteermiddel’ voor textiel (anti-kreuk bij strijken). Dit wordt echter niet op het etiket van het textiel aangegeven. Als u een formaldehyde-allergie heeft, is het verstandig om nieuw gekocht textiel eerst enkele malen te wassen, om op deze wijze de formaldehyde te verwijderen.
Formaldehyde op de werkplek kan voorkomen in:
- Schoonmaak- en reinigingsmiddelen
- Ontsmettingsmiddelen
- Speciale plastics
- Lijmen
- Metaalbewerkingsvloeistoffen.
Overleg met de bedrijfsarts om te kijken of producten of productieprocessen moeten en kunnen worden aangepast.
Voor informatie over formaldehyde in schoonmaak- en reinigingsmiddelen zult u meestal met de fabrikant contact op moeten nemen om hiernaar te vragen. Zie bijvoorbeeld de website: www.european-cosmetics.info.
Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?
Het vermijden van formaldehyde is soms lastig, omdat je niet altijd kunt zien waar het in zit. Er zijn verschillende conserveringsmiddelen in huidverzorgende producten en cosmetica die formaldehyde vrijgeven. Deze kunnen hierdoor soms ook problemen geven, zoals:
- 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol
- Diazolidinyl urea
- DMDM hydantoin
- Imidazolidinyl urea
- Quaternium-15
- Dehydroacetic acid
- Sodium hydroxymethylglycinate
- 5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane.
Verdwijnt uw eczeem als u formaldehyde vermijdt?
Dat is mogelijk. Toch komt het regelmatig voor dat het eczeem blijft bestaan, of alleen maar iets beter wordt, terwijl u het contact met formaldehyde geheel vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen of andere reinigingsmiddelen, door wrijven of door kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts.
Meer informatie
In de folder ‘Contacteczeem’ kunt u meer lezen over allergisch contacteczeem in het algemeen.
Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie