Allergie voor epoxyharsen

U bent allergisch voor epoxyharsen: wat nu?

Als u in contact komt met een epoxyhars kunt u eczeem krijgen of kan uw eczeem erger worden. Het is dus belangrijk dat u zo min mogelijk in contact komt met epoxyhars.

Wat zijn epoxyharsen?

Epoxyharsen zijn kunststoffen. Vooral van epoxyharsen die niet ‘uitgehard’ zijn kunt u een allergische reactie krijgen. Van epoxyharsen die wél ‘uitgehard’ zijn zult u bijna geen problemen krijgen. Als u met epoxyharsen werkt, weet u precies wat hiermee bedoeld wordt.

In welke producten komen epoxyharsen voor?

Epoxyharsen komen voor in:

 • 2- en meer componentenlijmen, verven en cement bij betonreparaties
 • Coating van glasvezels
 • Elektrische isolatiematerialen
 • Kunststoffen en lijmen voor de bouw van boten en vliegtuigen
 • Lijmlakken en verven voor plastiek, metaal, hout, keramische producten en tegels
 • Tandheelkundige vullingen
 • Afdichtings- en gatenvulmiddelen
 • Bindmiddel (bijvoorbeeld in cement)
 • Hechtend materiaal bij de fabricage van lamineringen (= beschermende lagen)
 • In diverse andere industrietakken zoals de kunststofchemie.

Kunt u door uw werk in contact komen met epoxyharsen?

In verschillende bedrijfstakken werkt men met epoxyharsen, bijvoorbeeld:

 • Kunststofchemie
 • Bouwnijverheid (bijvoorbeeld schildersbedrijven, bedrijven voor vloeren- en betonreparatie)
 • Installatiebedrijven
 • Verfspuiterijen
 • Scheepsbouw en vliegtuigbouw
 • Het leggen van industriële elektriciteitskabels.

Ook bij het uitoefenen van een hobby kunt u in contact komen met epoxyharsen, bijvoorbeeld als u een tweecomponentenlijm gebruikt of een lak.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door epoxyharsen eruit?

Als uw huid in contact komt met epoxyhars, dan krijgt u rode plekken op uw huid die jeuken. Soms zijn er ook blaasjes te zien, of worden de plekken nat. Vaak komen er op de eczeemplekken na enige tijd schilfers. Als het eczeem langer bestaat, dan wordt de huid dikker met schilfering en kloven. De kloven kunnen pijn doen.

Het eczeem zit – door direct contact met de hars – vaak aan de handen. Door verdamping en bij rondzwevend slijpsel van deze harsen, kunt u soms ook eczeem in het gezicht en in de hals krijgen.

Wat kunt u doen om contact met epoxyhars te vermijden?

Als u allergisch bent voor epoxyharsen, dan moet u direct huidcontact met epoxyharsen vermijden, vooral als de epoxyhars nog niet ‘uitgehard’ is.

U kunt beschermende handschoenen dragen om te proberen het contact met epoxyharsen te voorkomen. Maar epoxyharsen dringen gemakkelijk door rubber handschoenen heen. Stevige handschoenen van nitrilrubber of nitrilbutatolueen bieden wél kortdurende bescherming. Ook bestaan er dunne handschoenen, die uit meer lagen bestaan, waar de epoxyhars niet doorheen komt (bijvoorbeeld de 4H-handschoenen). Deze handschoenen worden voor sommige werkzaamheden aangeraden. Uw huidarts of bedrijfsarts kan u hier meer over vertellen.

Wat kunt u doen als u per ongeluk in contact komt met epoxyhars?

Als niet-uitgeharde epoxyhars per ongeluk op uw huid terecht komt, dan moet u de huid reinigen met aceton, alcohol of methylethylketon.

Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?

Behalve voor epoxyharsen zelf kan men ook overgevoelig zijn voor de stof die gebruikt wordt voor het uitharden van de epoxyhars. Mensen die overgevoelig zijn voor de stoffen die gebruikt worden voor het uitharden, zijn bijna altijd ook allergisch voor epoxyharsen zelf.

Hoe weet u welke producten veilig zijn?

Het is niet altijd makkelijk om van tevoren na te gaan of u mogelijk met epoxyharsen in contact komt. Tweecomponentenlijmen en allerlei andere producten die u bijvoorbeeld bij het uitoefenen van een hobby gebruikt, kunnen epoxyharsen bevatten. Lees in ieder geval goed wat er op de verpakking van de producten staat.

Bij klachten die met uw beroep te maken hebben, is het nodig om contact met uw werkgever en de bedrijfsarts op te nemen. Misschien kan contact met epoxyharsen vermeden worden. In het algemeen leveren uitgeharde epoxyverbindingen weinig risico’s meer op.

Verdwijnt uw eczeem als u epoxyhars vermijdt?

Dat is mogelijk. Toch komt het regelmatig voor dat het eczeem blijft bestaan, of maar iets beter wordt terwijl u het contact met epoxyhars geheel vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast een contactallergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen, door wrijven of door kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts.

Meer informatie

In de folder ‘Contacteczeem’ kunt u meer lezen over allergisch contacteczeem in het algemeen.

Top